lauantai 11. toukokuuta 2013

Lanttukukko






Tänään tuli tehtyä lanttukukkoa isän toivomuksesta. :) Kuvan luomus pääsee vielä yöksi pakettiin vetäytymään, jotta huomenna saa herkutella. ^^

Mutta mitä lanttukukkoon tarvitaan? Noh, aloitetaan:

Kuori

-9dl kädenlämpöistä vettä
-3/4 pkt hiivaa
-n. 2-2½tl suolaa
-ruisjauhoja
-puolikarkeita vehnäjauhoja
-ruokaöljyä

Sisus

-keskikokoinen lanttu/kaksi pientä
-1pkt Snellmanin viljaporsaan paistilihaa
-voita
-siirappia
-suolaa
-vettä

1. Pilko paistiliha HYVISSÄ AJOIN (mielellään saman päivän aamuna tai myöhään edellis-iltana)  pieniksi paloiksi (älä poista kaikkea rasvaa), ja mausta lihat 1tl suolaa. Pyörittele lihoja kulhossa, jotta suola leviää ja laita jääkaappiin odottamaan.

2.Viipaloi lantut n. 1cm (tai hieman alle) paksuisiksi paloiksi ennen kuin aloitat kuoritaikinan tekemisen.

3. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola sekä sen verran ruisjauhoja, että seoksesta tulee sakeaa velliä. Peitä taikinanjuuri liinalla ja laita lämpimään kohoamaan n. puoleksi tunniksi (tai kunnes näyttää siltä, että taikina tulee ulos kulhosta :D )

4. Keitä lantut tässä välissä melkein kypsiksi. Laita keitinveteen noin 2tl suolaa. Kun lantut ovat "valmiita", laita ne siivilään valumaan. HUOM! Älä kaada lanttujen keitinvettä pois, sillä tarvitset sitä myöhemmin. Mausta valuneet lantut siirapilla (käy siivilä kaksi kertaa läpi siirappipurkin kanssa, muista pyöritellä lanttuja, että siirappi tarttuun kaikkiin).

5. Alusta kohonnut kuoritaikina ruis- ja vehnäjauhoilla (käytä vehnäjauhoja noin neljän kourallisen verran, loput ruisjauhoja). Älä lisää jauhoja enää, kun taikinasta on muodostunut pehmeä pallo. Alusta taikinaan viimeisten jauhojen kera pari reilua lorausta ruokaöljyä. Aseta pöydälle leivinpaperi, jauhota se ja taputtele taikinasta sen päälle n. 2½cm paksuinen, pyöreä levy. Peitä levy liinalla ja anna sen kohota. HUOM! Laita tässä vaiheessa uuni kuumenemaan 200:an asteeseen.

6. Kun uuni on lämmin ja taikina kohonnut hieman, aloitetaan kukon täyttäminen. Laita ensin taikinan keskelle (jätä reunoille varaa ainakin noin 10cm kasaamista varten) kerros lanttuja. Laita lanttujen päälle lihapaloja. Toista. Tee viimeinen kerros jäljelle jääneistä lantuista. Veistä voista muutama lastu lanttujen päälle.

7. Sulje kukko. Taita reunat ylöspäin ja ota ylimääräiset nurkat pois. Peitä kukon paljaaksi jäänyt keskikohta ylijääneellä taikinalla. Tilkitse kukkoon mahdollisesti jääneet reiät yms. Ota tässä vaiheessa lanttujen keitinliemi ja sivele kukon pinta sillä. Tilkitse reikiä uudestaan, jos niistä vielä on. Valele kukko uudestaan keitinliemelle ja "hiero sitä". Kukon pinnasta tulee näin sileä. Yritä tässä vaiheessa tehdä kukosta mahdollisimman pyöreä, mutta se ei ole välttämätöntä. :)

8. Siirrä kukko uunipellille ja paista sitä uunin toisiksi alimmalla tasolla 200:ssa asteessa yksi tunti. Ota kukko pois uunista ja valmista pieni lasillinen/kupillinen voisulaa. Pienennä tässä välissä uunin lämpötila 175:een asteeseen. Kiepauta lämmin kukko ympäri puhtaan leivinpaperin päällä ja irrota vanha leivinpaperi kukon pohjasta. Ota valmiiksi esille alumiinifoliota. Voitele kukonpohja reilulla määrällä voisulaa ja laita sen päälle ristiin kaksi pitkää foliopalaa. Kiepauta kukko uudestaan ympäri ja voitele sen päällinen lopulla voisulalla. "Ummista" folio ja vedä kukko leivinpaperin kera uunipellille. Jatka paistamista 175:ssä asteessa yksi tunti. Tämän jälkeen kukkoa voi vielä haudutella jonkin aikaa 100:ssa asteessa.

9. Valmista uusi annos voisulaa ja ota kukko pois uunista. Ota valmiiksi sanomalehti ja avaa se pöydälle. Siirrää folioon kääritty kukko lehden päälle. Käännä kukko ympäri ja avaa pohjaa peittävä folio. Voitele reilulla voisulalla ja sulje folio. Käännä kukko ympäri ja voitele päällinen lopulla voisulalla. Piilota kukko uudelleen folioon.

10. Kääri sanomalehti folioon käärityn kukon ympärille. Voit laittaa paketin maalarinteipillä kiinni, ettei paketti purkaannu. Kääri seuraavaksi kerrokseksi froteepyyhe ja vetäise lopulta koko komeus muovipussiin. Anna kukon vetäytyä ainakin muutama tunti ennen tarjoilua. Jos on jo ilta, anna kukon vetäytyä seuraavaan päivään.

11. Herkullisia lanttukukkohetkiä! :) 
      


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti